A printf() függvény

Foglaljuk össze a printf() függvény működését! A következő sor egy szöveget ír ki a képernyőre:
printf("Ez a szoveg a képernyőre kerul.");
Egyelőre elég azt tudnunk, hogy a gép kiírja az idéző jelek közötti szöveget a képernyőre. Ha programozunk, akkor nyilván ennél többet akarunk, például bizonyos számításokat végeztetünk a géppel és a számítás eredményét akarjuk kiíratni. Egy értelmes szöveget is ki szeretnénk iratni, hogy a felhsználó (az a lúzer vagy júzer?) tudja, hogy mit is számoltunk ki. Így célszerű a számokat a szövegben megjelentetni. Honnan tudja a gép, hogy mostanáig gondolkozás nélkül kiírhatta a szöveget, mostantól viszont oda kell figyelnie, és valamilyen értéket kell kiírnia? Hát onnan, hogy odateszünk egy % jelet. Ezt a % jelet nem fogja kiírni, hanem megnézi, hogy milyen betű(k) van(nak) mögötte. Ha például egy d betűt talál, akkor egész számot fog kiírni.

...
int i = 5;
printf("i erteke %d", i);
...


Ha több változót szeretnénk kiíratni:

...
int i =7, j = 8;
printf("A valtozok ertekei: %d es %d.",i,j);
...

A képernyőre kiírt szöveg:
A valtozok ertekei 7 es 8.

A különböző változó típusokat a következő jelekkel iratjuk ki:
%ckarakter
%degész
%ffloat
%eexponenciális
%lfdouble
%gdouble-t ír ki, ha nem szükséges, akkor nem írja ki a tizedeseket.
Itt érdemes megnéznünk néhány további jelölést. Mi van akkor, ha éppen a % jelet akarjuk kiírni? Például azt a szöveget, hogy az eddigi C leckéket 100%-ban megtanultam. (Ez persze csak szöveg.) Hát akkor a \% jelkombinációt használjuk. Ezek közül is érdemes néhányat megjegyezni:

\% %
\núj sor
\tvízszintes tabulátor
\\ \
\" "
\' '
Ha a lebegőpontos változót meghatározott számú számjeggyel. illetve tizedessel szeretném kiíratni (például azért, mert úgy fér el egy táblázatnan), akkor a % és az f jelek közé n.m számokat írok. Itt m jelenti a tizedes pont előtti számjegyek számát, n a tizedes pont utániakét. Ha például azt akarom, hogy legfeljebb 2 számjegyet írjon ki a tizedes pont előtt és hármat utána., akkor a
%2.3f
jelkombinációt használom.